Woning Ontwikkeling
Image default
Energie

Aarding testen met een aardingsmeter

Bij de bouw van een woning wil je natuurlijk dat alles correct werkt. Anders moet je nadien een heleboel kostelijke herstellingen uitvoeren.

Daarom hebben alle elektriciens een aardingsmeter in hun werkkoffer zitten. Deze tester wordt gebruikt voor de analyse van aardingsweerstanden. Op deze manier kan je een slechte verbinding, verouderde bekabeling, of een defecte aardingskabel opsporen. 

Technische eigenschappen van een doorsnee aardingstester:

  • Weerstandsbereiken van 20 tot 2000 ohm
  • Meting via continuïteitstest/aardingsweerstandsmeting
  • Datageheugen voor latere analyse op een laptop of PC
  • Timerfunctie 

Bij de meeste professionele aardingsmeters is een ISO-kalibratiecertificaat verkrijgbaar.

Tip: vergelijk de technische specificaties van elk toestel om een keuze te maken. Goedkope aardingstester missen soms enkele interessante functies die op de duurdere toestellen wel aanwezig zijn. 

Hoe werkt een aardingsmeter?

Een aardingsmeters stuurt een wisselstroom van ongeveer 0,3A de grond in. Twee hulpelektroden in de omgeving van de woning (minstens 10 meter van elkaar) pikken deze stroom op. De gemeten waarde (in Ohm) is de weerstand tussen de aardingslus en de omringende grond. 

Aardingsmeter huren of kopen?

Wie eenmalig een aardingsmeter nodig heeft, bijvoorbeeld als zelfbouwer, doet er goed aan om eentje te huren. Want het is een vrij prijzig toestel voor een eenmalig gebruik. De meeste verhuurfirma’s hebben een aardingstester in hun assortiment zitten. Een professionele elektricien koopt dit toestel best zelf aan. Want op lange termijn is de aankoop voordeliger dan een verhuur.