Woning Ontwikkeling
Image default
Bedrijven

Slakken in je moestuin

Ben jij de troste eigenaar van een moestuin? Dan is de kans groot dat je wel eens last hebt gehad van slakken en in het specifiek naaktslakken. Dit klinkt misschien erg onschuldig maar toch kunnen deze slakken grote schade aanrichten in jouw tuintje. Wanneer een plantje net aan het ontluiken is kunnen deze slakken hem namelijk binnen een korte tijd op eten. Dit wil je natuurlijk niet. Deze slakken staan er ook om bekend dat ze zich snel vermenigvuldigen. Mocht je dit ook merken is het zaak dat je meteen overgaat tot bestrijding. Dit klinkt misschien niet eenvoudig aangezien een slak meer dan 90% van de tijd onder de grond leeft. Tóch kun je er iets aan doen.

 

Bestrijding

Jij vraagt je natuurlijk af hoe je zo’n slakkenplaag kunt gaan bestrijden. Dit is met aaltjes of nematoden op te lossen. Dit zijn, voor het menselijk oog, onzichtbare wormpjes die als doel hebben een insect te doden. Eenmaal verspreid over het oppervlakte gaan de aaltjes opzoek naar de slakken. Op het moment dat ze de slakken hebben gevonden dringen ze via lichaamsopeningen binnen. Nu beginnen ze met het uitscheidden van bacteriën. De slakken raken geïnfecteerd en stoppen na een aantal dagen met eten. Door het niet eten streven de slakken. Slakken bestrijden was nog nooit zo effectief.

 

 

 

 

Voortplanting

 Doordat slakken zich dus snel voortplanten moet je snel tot actie overgaan om zo echte schade te voorkomen. Een slak zit zoals je weet grotendeels onder de grond. Dit wordt ook jouw strijdgebied. Ook hier geld dat je het probleem vanaf de bodem aanpakt, in dit geval vrij letterlijk. Het vervelende aan een slak is dat ze geen mannetje nog vrouwtje zijn. Dit betekent dat elke slak bevrucht kan worden en ook eieren kan leggen. Wist je dat één enkele slak tot wel 500 eieren per jaar kan leggen? Dit is ook de oorzaak van het grote aantal slakken dat soms door jouw tuintje kruipt. De eieren liggen niet apart van elkaar maar in groepjes van ongeveer 20 eitjes. De eitjes zijn wel vrij gemakkelijk te herkennen aan hun witte, doorschijnende vertoning.

https://www.biogroei.nl/no-slug